homepage

 

Allerlei tips en handigheden m.b.t.houtsnijden, houtbranden en figuurzagen.

Last van rook of stof?

Een handige tip is een computervan te gebruiken voor het wegblazen van stof en rook als men aan het schuren is of aan het houtbranden. Deze van zit in elke PC. Er zijn genoeg computers die niet meer gebruikt worden en of worden weggegooid. Haal de van eruit. Deze zit aan de achterzijde en monteer hem op een oude standaard van een bureaulamp. De meeste vans zijn 12 volt en dan eenvoudig op een trafo aansluiten.

Tips voor houtsnijden

Gebruik altijd bij het snijden twee handen. Houd de beitel met twee handen vast. Dit voorkomt uitschieten en het is veilig. Het is nog al eens voorgekomen dat men doorschiet met de beitel en dat deze in de andere hand terecht komt.

Zorg dat het gereedschap vlijmscherp is. Ik heb menige beginnende houtsnijder gezien, die met gereedschap werkte dat niet scherp was. De lol gaat er dan snel af, omdat men geen mooi werk levert.

Gebruik met het reliŽfsnijden zo veel mogelijk de klopper (zie omschrijving in reliŽfsnijden) Indien men hiermee gewend is kan men niet zonder dit nuttig gereedschap werken.

Gebruik bij het reliŽfwerk zoveel mogelijk een Burijn (V guts) voor het uitsnijden van lijnen en steek daarna het overtollige hout weg met een plattere beitel. Indien men de lijnen gaat inhakken met een platte beitel zit men dit in een later stadium altijd terug als men het oppervlak gaat behandelen met beits. Men ziet dan elke steek in het werkstuk. Dit geeft een storend effect.

 

Schuurpapiervouwen:

 Iedereen kent het probleem:

Schuurpapier gebruiken om randen,rondingen en profielen glad te schuren zonder schuurblok. Het schuurpapier is dan te dun en niet sterk genoeg om er langer mee te werken. Dus men moet het een paar keer vouwen om meer stabiliteit te krijgen. Bij de tweede keer vouwen gebeurt het. Twee schurende kanten komen op elkaar en schuren dan tegen elkaar, zonder in contact te komen met het hout. Hiernaast ziet u een simpele truc. Het papier wordt over de gehele lengte dubbel gevouwen en opnieuw geopend. Dan nog een keer over dwars gevouwen en weer geopend. Eťn helft wordt tot aan de vouw ingescheurd of geknipt, waarna  het wordt opgevouwen zoals aangegeven. Je kunt nu alle kanten van het schuurpapier gebruiken, omdat als het papier aan 2 kanten gebruikt is, het het weer kan worden opengevouwen en dicht naar de andere kant, zodat de ongebruikte kanten kunnen worden gebruikt om te schuren.

Schuurpapier truc 1 Schuurpapier truc 2 Schuurpapier truc 3 Schuurpapier truc 4 Schuurpapier truc 5
 

Omrekenen inches naar centimeter.

Het komt vaak voor, dat je een tekening vindt, waarvan de maten staan aangegeven in inches. Als je hier klikt kom je bij een handig omreken programma.

Handbescherming cirkelzaag.

Maak twee van deze zogenaamde aandrukkers. 1 om het hout aan te voeren en 1 om het hout tegen de geleider te drukken, zodat de vingers niet dicht bij de zaag komen.

1 inch is ongeveer 2.5 cm  of bereken via bovenstaande tip.