homepage

Reliëfwerk (gutswerk)

 

klik hier voor minicursus

 

  

Twee prachtige staaltjes van reliefwerk.

 

De Klopper c.q. beeldhouwerhamer.

 Menige houtsnijder kijkt hier een beetje raar tegenaan, doch als men eenmaal met een dergelijk stuk gereedschap heeft gewerkt, dan kan men eigenlijk niet meer zonder.
Men behoeft geen kracht meer te zetten met beide handen om met bijvoorbeeld een burijn(Vguts) door het hout te snijden. Men heeft geen last meer van uitschieters, die lelijke krassen maken op het werkstuk. Met een klopper kan men zeer nauwkeurig werken en zodra men er aan gewend is, kan het eigenlijk niet meer mis gaan, terwijl dit met de hand regelmatig voorkomt.
Kloppers kent men in verschillende maten en vormen van verschillende materialen. Ze zijn kant en klaar te koop, maar men kan ze ook eenvoudig zelf maken. Men heeft dan echter wel een draaibank nodig. Men kan hiervoor verschillende houtsoorten gebruiken. Voor het grovere werk met grote gutsen is een wat zwaardere klopper aan te raden, terwijl voor het fijne werk een lichtere gemaakt kan worden.
Als houtsoort kan men verschillende houtsoorten gebruiken. Men dient echter een houtsoort te gebruiken die niet snel barsten vertoond, daar men soms aardig te keer gaat op een dergelijke klopper en deze dan echt wat te verduren krijgt.
Ik zelf gebruik kloppers van beukenhout, die ik uit één stuk heb gedraaid. Een klopper van eikenhout, ook uit 1 stuk gedraaid en een klopper van esdoorn. Dit is een wat grovere klopper, die uit twee stukken is gedraaid, nl het handvat en de hamer zelf.
Hieronder ziet u een aantal voorbeelden, die kant en klaar gekocht kunnen worden,en enkele die gedraaid zijn.