homepage

Houtsoorten.

Op deze pagina worden op alfabetische volgorde een aantal houtsoorten omschreven, die meer of in mindere mate geschikt zijn voor houtsnijwerk. Deze foto's en teksten zijn grtotendeels overgenomen van de Arnhemse Fijnhouthandel, alwaar u terecht kunt voor speciale houtsoorten. Kijk hiervoor op www.af.nl

 

 ABACHI 

Ook wel  Wawa, Samba en Ayous genoemd naar gelang het exportland.
Abachi is een zachte witte loofhoutsoort uit West Afrika. Het is goed te bewerken en is zeer stabiel. Het wordt gebruikt voor 'blind' werk in meubels, houtsnijwerk. Het is zeer geschikt voor saunabanken en -interieurs omdat het zacht en koel aanvoelt, veel vocht kan opnemen en niet splintert. Met name dat laatste is voor saunabanken een groot voordeel!

AFRORMOSIA

Deze houtsoort werd vroeger ook wel (foutief) Afro-Teak genoemd. Het lijkt wel een beetje op Teak maar is niet zo 'vettig'.
Afrormosia wordt gebruikt voor meubels en interieurs.Het is vrij hard en laat zich wel goed bewerken.

AFZELIA DOUSSIE 

In Afzelia zijn meerdere ondersoorten - wij hebben Afzelia Doussie dat doorgaat voor de beste soort. Het echte Doussie is herkenbaar aan de gele 'kalkachtige' inhoudsstoffen.
Versgezaagd is Afzelia Doussie wit-geel van kleur, maar al vrij snel wordt dat door het licht een beetje bruin-rood achtig.Afzelia is een perfekte houtsoort. Het is hard en sterk, zeer duurzaam (klasse I) zeer goed te bewerken en vertoont bijna geen droogkrimp.


APPEL  

Deze houtsoort wordt ook wel Edler Apfelbaum, Pommier, Melo of Apple-tree genoemd.
Als fruitboom is de appel in Europa al vanaf de Romeinse tijd bekend. De typische vorm die deze boom had in hoogstamboomgaarden zie je, jammer genoeg, steeds minder. Met als bijkomend gevolg dat er ook steeds minder stammen op de houtmarkt komen. Maar gelukkig laat ook de laagstam in het voorjaar haar prachtige bloesem zien. Het hout van de appel heeft een lichtbruine tot dieprode kleur. Het is een harde houtsoort die heel glad kan worden afgewerkt. Bij het schuren kan het soms heerlijk geuren naar gedroogde appeltjes. Appelhout droogt heel langzaam. Het hout heeft de neiging om te blijven werken (het blijft gevoelig voor wisselingen in de luchtvochtigheid en daardoor blijft de kans op scheuren bestaan), daarom is het aan te raden gewaterd hout te gebruiken. Na ťťn of twee jaar in het water te hebben gelegen is de spanning er wel uit. Heb je een zelf gedroogd stuk appelhout, zorg er dan voor dat er geen stukken in het beeld komen die dikker zijn dan vier centimeter. Alleen zo verklein je de kans op scheuren. De moderne Appel-laagstam bomen die nu worden toegepast voor Appelproductie zijn niet geschikt voor houtproductie. Ze zijn te dun en zitten vol takken. (=noesten !)
Maar ook dit zijn korte en dunne bomen wat betekent dat Appelhout alleen in kleine afmetingen beschikbaar. Appel behoort tot de vruchtboomsoorten. Dit hout is prima voor houtsnijwerk, doch is wat aan de harde kant.

BALSA 

Zachte en zeer lichte houtsoort.
Wordt gebruikt op plaatsen waar het lage gewicht erg belangrijk is zoals (model) vliegtuigen, reddingsboeien en dobbers. Niet geschikt voor houtsnijwerk.

BERKEN  

Lichtgekleurde, bijna witte loofhoutsoort. Zeer fijne draad, goed te bewerken. Berken wordt gebruikt voor meubels en houtwaren. Ook wordt er in Rusland en Finland veel hoogwaardig multiplex van gemaakt. De Russische producties zijn het witste van kleur maar de Finse platen zijn het meest maatvast. Een bijzonderheid is het Finse vliegtuigtriplex dat vanaf 0,4 mm (!) dik leverbaar is. 
Door de lage duurzaamheid is Berken niet goed geschikt voor toepassingen op plaatsen waar het nat kan worden, het zou dan snel kunnen verblauwen door een schimmelaantasting.

BEUKEN GESTOOMD 

Een van de meest gebruikte Europese houtsoorten.
Beuken is uitstekend geschikt voor meubelen, interieurs en houtwaren. Het is hard, zeer goed te bewerken en splintert niet. Het is bovendien gifvrij en wordt daarom in keukens en bakkerijen gebruikt.
Van nature is Beuken creme-wit van kleur. Maar er komt vaak een natuurlijke rode kernverkleuring of ander kleurgebrek in voor. Daarom wordt Beuken meestal (95%) gestoomd waardoor het een egale zalmroze kleur krijgt. Men neemt aan dat gestoomd Beuken iets stabieler is dan ongestoomd. (opmerking: uiteraard heeft correct drogen MEER invloed op de stabiliteit dan het stoomproces.)
Stomen gebeurt meestal in een soort betonnen bunker met ijzeren deuren waar het hout opgelat ingeplaatst wordt. Hoe langer het stomen, hoe donkerder het hout. Stomen is een lastig proces omdat er makkelijk kleurverschil ontstaat door te lang of juist te kort stomen.
Beuken is weliswaar hard maar NIET duurzaam. Het is daarom minder geschikt voor buitenwerk of toepassingen op vochtige plaatsen.

BEUKEN ONGESTOOMD  

Beuken wordt verhandeld in gestoomd- en ONgestoomd hout.
Van nature is ongestoomd Beuken creme-wit van kleur. Wel komt er vaak bij oudere (dikkere) bomen een natuurlijke rode kernverkleuring voor.
In ongestoomd beuken worden de mooiste en blankste stammen gebruikt voor meubelhout. Eigenlijk is ongestoomd Beuken veel lastiger dan gestoomd Beuken - elk kleurgebrek valt gelijk op.
Ongestoomd Beuken moet vroeg in het seizoen ('voor de langste dag') gezaagd worden. Het drogen heeft ook alle aandacht nodig om de kleur zo wit mogelijk te houden. Dit mooie witte hout wordt toegepast voor zeer luxe licht gekleurde meubelen. (voorbeeld: De kostbare Deense stijlmeubelen worden vaak van ongestoomd Beuken gemaakt)
Beuken is weliswaar hard maar NIET duurzaam. Het is daarom minder geschikt voor buitenwerk of toepassingen op vochtige plaatsen zoals aanrechtbladen of badkamers.

BUXUS / PALM / BOXWOOD 

Harde en zeer vaste lichtgekleurde houtsoort afkomstig van zeer langzaam groeiende bomen / struiken. Buxus wordt ook wel Palm genoemd maar heeft niks te maken met 'Palmbomen'.
Aardigheidje: de takjes van de buxus worden gebruikt bij 'Palmpasen' een Katholiek feest. En volgens de verhalen droeg de Romeinse keizer Julius Ceasar een 'kroon' van Palmtakjes.
Het is alleen in kleine afmetingen beschikbaar. Wordt gebruikt voor onder andere houten duimstokken, houtwaren en tanden van houten tandwielen in windmolens. Uitstekend te bewerken - kan bijvoorbeeld gedraaid worden tot slechts 0,5 mm dik ! Van deze houtsoort werden vroeger de heften gemaakt van de zogenaamde Zeeuwse messen.

CASTELLO 

Harde en zeer vaste lichtgekleurde houtsoort afkomstig van zeer langzaam groeiende bomen / struiken.
Castello lijkt wat uiterlijk en eigenschappen betreft erg op Buxus.
Castello wordt gebruikt voor ongeveer dezelfde toepassing als Buxus zoals andere houten duimstokken, houtwaren en ornamentjes.
Uitstekend te bewerken - kan bijvoorbeeld gedraaid worden tot slechts 0,5 mm dik !

CITROEN- of SATIJNHOUT  

Citroenhout dankt zijn naam aan de gele kleur.
Het komt van Ceylon en India.
Het hout uit India is meestal iets zachter en iets grover van draad.
Het hout is erg hard en vast. Het heeft bijna geen tekening en laat zich redelijk goed bewerken.
Het wordt gebruikt voor snijwerk en ornamentjes.

COCOBOLO

Zeer fraai getekende harde houtsoort uit Midden-Amerika.
Cocobolo heeft wel iets van Palissander maar is sterker geaderd.
Het hout is goed te bewerken en zeer glad af te werken. Het mooiste resultaat wordt verkregen indien het in de was wordt gezet. Het is zeer hard, heeft een korte draad en splintert bijna niet.
Cocobolo wordt gebruikt voor messenheften, ornamenten, beeldjes en ook wel voor stukjes mozaik in vloeren. 
Cocobolo komt uit kleine boompjes en is daarom alleen in kleine afmetingen beschikbaar.

COCOS  

Ook wel Cocus of Cocuspalm genoemd.
Het komt van de 'echte' Palmbomen.
Aardigheidje: Cocospalm is geen hout maar eigenlijk gras. Het heeft ook geen jaarringen maar is gegroeid als een vezelmassa. Het heeft niks te maken met het harde buxuspalm.
Het 'hout' is lastig te bewerken omdat het zo draderig is. Het is wel glad af te werken.
Cocos wordt gebruikt voor ornamenten, inlegwerk in meubels en vloeren en kunstvoorwerpen.
Cocos is alleen in relatief kleine afmetingen beschikbaar.

COROMANDEL of
MACASSAR EBONY
 

Harde donkere houtsoort uit Zuid-Oost AziŽ.Coromandel lijkt wel op het West-Afrikaanse Ebbenhout en is daar zelfs aan verwant. Coromandel  is in het algemeen iets lichter dan Ebben. Bovendien heeft Coromandel vaak wat chocola-bruine vegen.
Het hout is goed te bewerken en zeer glad af te werken. Het mooiste resultaat wordt verkregen indien het in de was wordt gezet. Het is zeer hard, heeft een korte draad en splintert bijna niet.
Coromandel wordt gebruikt voor ornamenten, luxe lijstwerk (dat zie je wel in oude gebouwen) beeldjes en ook wel voor stukjes mozaik in vloeren. 
Coromandel komt uit kleine boompjes en is daarom alleen in kleine afmetingen beschikbaar.

EBBENHOUT 

.
Echt zwart Ebbenhout bestaat alleen in sprookjes - vaak zit er een grijs veegje in.
Ebben lijkt wel op het Zuid-Aziatische Coromandel en is daar zelfs aan verwant. Ebben is in het algemeen iets donkerder dan Coromandel.  Bovendien heeft Coromandel vaak wat bruine vegen.
Ebben is goed te bewerken en zeer glad af te werken. Het mooiste resultaat wordt verkregen indien het in de was wordt gezet. Het is zeer hard, heeft een korte draad en splintert bijna niet.
Ebben wordt gebruikt voor ornamentjes, juwelenkistjes en ook wel voor biezen in vloeren. 
Ebben komt uit kleine boompjes en is daarom alleen in kleine afmetingen beschikbaar

EIKEN AMERIKAANS 

In Amerikaans Eiken zijn er twee ondersoorten:
Amerikaans Rood Eiken en Amerikaans Wit Eiken.
Amerikaans Wit Eiken lijkt erg op Europees Eiken en is daar ook aan verwant. Wij hebben geen Amerikaans Wit Eiken op voorraad.
Amerikaans Rood Eiken is wat grover gegroeid dan het Europese Eiken en heeft versgeschaafd vaak een beetje een rode gloed die door het licht snel weer verdwijnt. Het wordt gebruikt voor meubels, betimmeringen en trappen.
Thyllen
Thyllen zijn de 'verstoppingen' die voorkomen in de poriŽn en vaten van Europees- en Amerikaans Wit Eikenhout. Thyllen dichten de vaten en maken het hout daardoor waterdicht en voorkomen bovendien dat bacteriŽn en schimmels makkelijk tot in de kern van het hout kunnen 'zwemmen'
Amerikaans Rood Eiken heeft geen thyllen.
Het is dus ook niet waterdicht en absoluut niet geschikt voor scheepshuid of wijnvaten. (het water of de wijn zou er dwars doorheen stromen !)
Door de afwezigheid van tyllen is het ook weinig duurzaam en daardoor minder geschikt voor buitenwerk.

EIKEN EUROPEES 

Wellicht de meest bekende Europese houtsoort.
Eiken is sterk, redelijk hard en zeer betrouwbaar.
Het is redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.
Opmerking: Eiken is vers bijna wit en kleurt aan de lucht tot creme-wit. 'Donker Eiken' is geen aparte houtsoort maar een kleurbehandeling !
Eiken is een houtsoort die zowel binnen- als buitenshuis voor bijna alles toegepast kan worden.
Meubels, deuren, kozijnen en trappen - maar ook schepen en sluisdeuren worden wel van Eiken gemaakt.

ELZEN AMERIKAANS  

Lichtgekleurde Amerikaanse loofhoutsoort. Wordt ook wel Red Alder genoemd. Elzen wordt gebruikt voor meubels en interieurs. Het hout is niet al te hard, is niet splinterig en laat zich prima bewerken.
Er is ook Europees Elzen. (Erle zeggen de Duitsers)
Dat is wat trekkeriger en heeft ook meer gebrek.

ESDOORN AMERIKAANS  

Lichtgekleurde loofhoutsoort met weinig tekening. Amerikaans Esdoorn wordt ook wel Hard Maple (=Engels) of Ahorn (=Duits) genoemd.
Esdoorn wordt gebruikt voor meubels en interieurs. Het hout is vast en laat zich prima bewerken. Het is beschikbaar in massief hout en gefineerd plaatmateriaal. Amerikaans- en Europees Esdoorn lijken redelijk op elkaar. Amerikaans hout is echter iets harder.
Door de lage duurzaamheid is het geen geschikte houtsoort voor buitenwerk of andere 'natte' toepassingen.
Het zou snel kunnen verblauwen.

ESSEN AMERIKAANS

Lichtgekleurde harde loofhoutsoort met een fraaie vlamtekening.
Wordt gebruikt voor meubels, vloeren en trappen.
Door de grote veerkracht van het hout is het ook prima geschikt voor (schep) stelen en liggers van gymnastiek toestellen. 
Door de lage duurzaamheid is het geen geschikte houtsoort voor buitenwerk of andere 'natte' toepassingen. Het zou snel kunnen verblauwen.

FICHTE   

Voor het bouwen van klankkasten van muziekinstrumenten  wordt dit hout gebruikt. Dit moet zuiver kwartiers hout zijn, fijnjarig en zeer regelmatig gegroeid. (let op de 'spiegeltjes' op het houtmonster rechts)
Het komt van dikke bomen hoog uit de Alpen die normaal gesproken niet gekapt worden. .

FLORIDA CEDER  

Geurende naaldhoutsoort uit het zuiden van de Verenigde Staten.
Het hout heeft een opvallende sprekende  tekening en is nooit helemaal vrij van spint en gebrek.
Florida Ceder wordt gebruikt voor muziekinstrumenten (met name fluiten) en ook wel voor meubels. De geur schijnt motten en ander ongedierte af te schikken.

GRENEN AMERIKAANS 

Lichtgele naaldhoutsoort uit het Oosten en Zuiden van de Verenigde Staten.

Er zijn meerdere soorten Amerikaans Grenen.
Ook zachtere (Sugar Pine) en hardere soorten zoals Pitch Pine. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat Yellow Pine 'het gemiddelde' van de Amerikaanse Grenensoorten is: Harder en sterker dan Sugar Pine etc maar zonder de nadelen van het harsrijke (vet-lastig schilderbaar) en minder stabile Pitch Pine.
Amerikaans Grenen / Yellow Pine lijkt wel op Europees Grenen. Maar het is iets grover gegroeid en heeft in tegenstelling tot het Europese Grenen (bijna) geen noesten.
De houtsoort wordt gebruikt voor meubels en (binnen) timmerwerk, deuren en trappen. In de VS gebruikt men het ook voor constructiewerk zoals wij hier Vuren toepassen.
Yellow Pine komt uit grote productiebossen die met name eigendom zijn van papierfabrieken. De vreemde toestand doet zich dan ook voor dat de prijs van het massieve hout eigenlijk bepaald wordt door de papierprijs!

HEMLOCK

Naaldhoutsoort van de westkust van de Verenigde Staten en -Canada. Het lijkt wel een beetje op Oregon Pine maar is  lichter van kleur.
Hemlock werd enige tijd gepropageerd als een niet-tropische alternatief voor merantie. Maar omdat de duurzaamheid wat minder is, is een goede detaillering en afwerking essentieel!
Deze houtsoort is sterk, stabiel, in de regel zeer fijnjarig en goed te bewerken. Het wordt vaak toegepast voor ramen en kozijnen maar ook wel voor dragende  constructies binnen in kerkorgels. Ook voor sauna-interieurs wordt het wel gebruikt: er komt geen hars uit.

HICKORY  

Lichtgekleurde harde Amerikaanse loofhoutsoort.
Lijkt een beetje op Essen maar is wat donkerder.
Hickory is zeer veerkrachtig en wordt daarom vaak gebruikt voor schepstelen, hamerstelen en ook pijl-en-bogen. Het is ook voor meubels geschikt maar wordt daar eigenlijk nooit voor gebruikt.

IEPEN AMERIKAANS  

(Grey Elm)
Stevig getekende Amerikaanse loofhoutsoort.
Sterk en gemiddeld in hardheid. (iets harder dan Europees Iepen) Redelijk goed te bewerken - wel kan in het hout soms wat spanning zitten zodat het wat minder geschikt is voor zeer maatvast werk.
Het hout heeft vaak wat spint en ook een klein gezond noestje kan voorkomen.

IEPEN EUROPEES 

Ook wel Olmen genoemd.
Stevig getekende Europese loofhoutsoort.
Sterk en gemiddeld in hardheid. Redelijk goed te bewerken - wel kan in het hout soms wat spanning zitten zodat het wat minder geschikt is voor zeer maatvast werk. Het hout heeft vaak wat spint en ook een klein gezond noestje kan voorkomen.
Iepen is gerelateerd aan het gewicht enorm sterk. Bovendien is het bijna niet te splijten, daardoor is het een ideale houtsoort voor rijtuigen en andere landbouwwerktuigen.
Iepen is moeilijk ontbrandbaar - eigenlijk relatief brandveilig. Daarom werden er vroeger vaak gebruikt voor 'klokkenstoelen' - de constructie waar een kerkklok in gemonteerd wordt.
Wormgevoelig
Het grote nadeel van Iepen is dat het kennelijk voor wormen een lekkere houtsoort is... Maar wormen eten alleen 'stilstaand' hout. Dus zolang de klokken blijven luiden en de ruituigen blijven rijden is er niks aan de hand.
Wateren van Iepenhout
In vroegere tijden werden Iepen stammen bewaard 'in de sloot'. Dat had meerdere voordelen: Het lichtgekleurde spint kleurde hierdoor wat donkerder en past dan wat beter bij het kernhout. Ook bevat Iepenhout suikers die door het water een beetje uitlogen. Daardoor wordt het minder snel door wormen aangetast. Bovendien kon men in vroegere tijden (voordat er heftrucks en kranen waren) de drijvende stammen makkelijk verplaatsen met een pikhaak.
Iepenziekte
In Holland maar ook overzee worden steeds meer Iepen het slachtoffer van de besmettelijke Dutch Elm Disease. Deze schimmelziekte wordt verspreid door insecten. Als een boom raakt aangetast verliest hij als reactie zijn bladeren en sterft hij af. Men is op zoek naar immune Iep varieteiten omdaar verder mee te kweken.

 IROKO / KAMBALA   

Wordt in BelgiŽ ook wel Kambala genoemd. Iroko is een (lichtbruine) houtsoort uit West-Afrika. De mooiste produktie's komen uit Ivoorkust en Kameroen.
Versgeschaafd is het mildste hout soms zelfs lichtgeel ! Door het licht (UV) wordt Iroko na verloop van jaren chokoladebruin.
Iroko wordt gebruikt voor kozijnen, deuren en ramen. En ook voor trappen is het zeer geschikt.

IVOORHOUT   

Ook wel Guatambu en Pau Marfim genoemd.
Harde lichtgekleurde loofhoutsoort uit Zuid Amerika. Is geschikt voor meubels en trappen. En omdat het makkelijk glad af te werken is wordt het ook gebruikt voor duimstokken en andere fijne houtwaren.
In Nederland wordt het vooral als vloerhout toegepast.

KERSEN AMERIKAANS  

Lichtrode loofhoutsoort. Kersen wordt gebruikt voor meubels en interieurs. Het hout is vast en laat zich prima bewerken. Beschikbaar in massief hout en gefineerd plaatmateriaal. Kersen is bij ons een zeer gangbare houtsoort.
Amerikaans- en Europees Kersen lijken erg op elkaar. Europees Kersen wordt bijna niet meer verhandeld sinds er geen hoogstam-fruitboomgaarden meer zijn.

KOTO  

Mooie lichte houtsoort. Heeft wel iets van Eiken en Esdoorn. Koto wordt gebruikt voor meubels en interieurs. Het is bovendien redelijk hard en ook prima geschikt voor trappen.

LIMBA  

Ook wel Limba Claire, Korina, Corina of  Frake genoemd naar gelang het exportland.
Limba matig harde lichtgele houtsoort uit West Afrika. Het is goed te bewerken en is stabiel. Het wordt gebruikt  in meubels en houtsnijwerk. Het laat zich makkelijk aankleuren met kleurbeits: vroeger werd het ook wel gebruikt om Eiken te benaderen.

LINDE EUROPEES 

Zachte wit- tot witgele houtsoort. Het is zeer goed te bewerken, splintert weinig en wordt daarom veel gebruikt voor houtsnijwerk en ook voor gietmallen in de metaalindustrie.
Het wordt ook gebruikt voor houtwaren en onderdelen van muziekinstrumenten. Meubels worden van Linde niet vaak gemaakt - het is daarvoor eigenlijk te zacht.
 

LARIKS / LARIX   

Lariks komt voor in heel Noord-Europa, Noord AziŽ, Japan en Noord-Amerikaanse continent.
Het lijkt wel een beetje op Grenen maar is iets donkerder. (zoals Grenen met een dun laagje stof erop)
Het Lariks in Nederland groeit  snel en heeft  vaak ook meer gebrek. Voor hoogwaardig timmerwerk is inlands Lariks wat minder geschikt dan het Siberische hout.  
Lariks wordt gebruikt voor binnen- en buitentimmerwerk, meubels en trappen.

LETTERHOUT   


Ook wel Slangenhout genoemd omdat het met veel fantasie lijkt alsof het hout getekend is met kleine lettertjes (de S) of kronkelende slangetjes.
Letterhout / Slangenhout wordt toegepast in ornamentjes, beeldjes, strijkstokken en andere luxe houtwaren.
Letterhout is alleen in kleine afmetingen beschikbaar

LOOFHOUT CEDER  

Midden - Amerikaanse houtsoort.
Stabiel, goed te bewerken.
Bekend om de typische Cederlucht.
Als er enkele bundels in onze loods staan ruikt de hele loods naar dit hout !Loofhoutceder wordt voor de geur gebruikt voor sigarenkisten en bijvoorbeeld motvrije kledingkasten.
Gezien de technische eigenschappen (licht in gewicht en redelijk sterk) gebruikt men het ook wel voor wedstrijdroeiboten.
Ook voor muziek instrumenten wordt het toegepast:  Voor  snaarinstrumenten zoals gitaren en harpen en ook wel voor orgelinterieurs (luchtkasten).

 

NOTEN EUROPEES 

Europese loofhoutsoort met een fraaie geaderde  tekening.
Europees Notenhout is wat lichter van kleur dan Amerikaans Noten - waarbij het Notenhout uit ItaliŽ doorgaat voor het lichtste van de Europese producties. Noten wordt gebruikt voor meubels en interieurs. Het hout is vast, niet splinterachtig en laat zich prima bewerken. Beschikbaar in massief hout en fineer.

POKHOUT 

Zeer harde en zware houtsoort die versgezaagd een beetje groen is. Het een van de zwaarste houtsoorten: versgezaagd kan het soortelijk gewicht zelfs 1500 kg / m3 bedragen!
Pokhout is zeer hard maar wel goed te bewerken en te draaien. Het is van nature vet en daardoor 'zelfsmerend' en zeer geschikt voor lagers, glijblokken en schaafzolen. Omdat het zo duurzaam is kan het ook in de chemische industrie toegepast worden op plaatsen waar nylon smelt en roestvrij staal gaat roesten. Ook voor schroefaslagers in schepen wordt Pokhout nog steeds gebruikt

ROBINIA PSEUDO ACACIA  

Ook wel Akasia, Acasia of Accasia genoemt.
Harde, slijtvaste en duurzame Europese loofhoutsoort. De bomen groeien als onkruid zo snel en hebben scherpe dorens.
Robinia lijkt op het eerste gezicht wel op Europees Eiken maar dan zonder de 'spiegels' .  Het heeft zelfs wel wat van Teak - alledrie (semi) ringporige houtsoorten.
Robinia is de duurzaamste Europese hout. Daarom werd het tot voorkort nogal gepropageerd voor kozijnen en deuren. Maar Acacia is een weerbarstige houtsoort. Het heeft nogal wat spanningen en neigt tot kromtrekken. Naar mijn mening is het dan ook minder geschikt voor constructies die maatvast moeten zijn zoals deuren en ramen.
De houtsoort laat zich lastig bewerken door de hardheid en het wispelturige karakter. Maar ik vind het afgewerkt een erg mooie houtsoort.
Robinia werd traditioneel gebruikt voor spaken in houten wielen en tanden in windmolentandwielen.
Ook wordt het gebruikt voor meubels, traptreden, tapisvloeren (erg mooi) en draaiwerk.

ROZENHOUT

Ook wel
Rozehout Pau Rosa, bois de rose, Brazilian Tulipwood, Bahia Rozehout en Pinkwood genoemd.
Om het nog ingewikkelder te maken zijn er wel 15 houtsoorten die OOK Rozenhout genoemd worden.
Bubinga is daar de bekenste van.

Rozenhout heeft overigens niks met Rozenbloemen of Rozenstruiken te maken zoals wij die in Nederland kennen.
Rozehout is een decoratieve en harde Zuid Amerikaanse loofhoutsoort. Rozig wit van kleur met rode aderen er door heen.
De houtsoort is erg duur en wordt met name gebruikt voor luxe houtwaren, muziekinstrumenten, ornamenten aan luxe meubelen.

STEENBEUKEN

Ook Haagbeuken, Witbeuken of Hainbuche genoemd. De houtsoort heeft overigens botanisch niks te maken met 'gewoon' Beuken maar het lijkt er als boom en als hout wel een beetje op. De spiegels van Steenbeuken zijn echter veel groter en lijken een beetje op de grote spiegels in Eikenhout.
Steenbeuken is een harde en vaste Europese loofhoutsoort. Het kan makkelijk glad afgewerkt worden.  Het hout is sterk, taai en moeilijk te splijten. Daarom wordt het vaak toegepast als hamerkop, tanden in tandwielen van molens, slagershakblokken etc.
Voor meubels wordt het minder toegepast, het is een houtsoort die makkelijk werkt en ook soms haarscheurtjes vertoont.

TAXUS  

Ook Eibe of Yew genoemd.
Vroeger sprak men ook wel van ive of venijnboom.
Europese naaldhoutsoort met een grillige, zeer decoratieve tekening. Grote en grillige Taxusbomen komen vaak voor op begraafplaatsen. De naalden en 'bessen' zijn zeer giftig. Elk jaar overlijden er wel een paar mensen of dieren aan. (In detectiveromans  wordt het vaak als moordwapen gebruikt) Inmiddels worden er ook kankermedicijnen uit gemaakt.
Taxushout is uitsluitend beschikbaar in kleinere afmetingen waar dan ook nog vaak wat zeer decoratieve noestjes inzitten. Het hout en fineer worden gebruikt voor diverse houtwaren en meubels in 'Engelse stijl'. Taxus is DE houtsoort voor pijl-en-bogen waarbij men het zo uitzaagt dat er een randje spint aan de buitenkant en een randje kernhout aan de binnenkant van de boog wordt toegepast. Taxus spint heeft namelijk een grote treksterkte en Taxuskernhout een grote druksterkte.
Men zou dus van 'voorgespannen' hout kunnen spreken !

TEAK  

De kostbare houtsoort die bijna voor elke toepassing geschikt is.
Het is sterk.
Het is zeer duurzaam.
Het krimpt / werkt bijna niet.
Teak is zeer goed te bewerken en...
het splintert niet. 
(wel zo fijn voor een zwemtrap of scheepsdek)
Bovendien krijg je er zachte handen van !
Toepassingen
Teak wordt gebruikt voor (scheeps) betimmeringen, meubels, beelden, deuren en kozijnen.
Industriele toepassingen
Op plaatsen in bijvoorbeeld de chemische industrie waar roestvrijstaal gaat roesten of graniet oplost in zuur gebruikt men Teak. Men heeft vele testen gedaan met allerhande high-tech materialen maar alleen Teak (uit de originele groeigebieden) is duurzaam genoeg

 

TULPEHOUT  

Ook wel Magnolia en Yellow Poplar genoemd.
Geel-witte loofhoutsoort. Beetje zacht en zeer stabiel. In bredere planken komt soms een groene kern voor die door het licht tot bruin verkleurt. Het hout wordt ook wel Amerikaans Populieren genoemd maar heeft botanisch niets met Populieren te maken.
Tulpehout laat zich prima bewerken en mooi glad afwerken. Daarom wordt het regelmatig toegepast in traditionele keukenmeubels / kasten die dekkend geschilderd worden. Met name voor paneeldeurtjes is het zeer geschikt. Omdat het zo stabiel en maatvast is wordt het ook wel gebruikt voor biljarttafels

WENGE   

Wengť is een prachtige donkere (bijna zwarte) houtsoort. Het is zeer hard en stabiel, maar toch wel goed te bewerken.
Wengť wordt Voornamelijk toegepast in meubels,  interieurs en (mozaik) vloeren

WORTELHOUT  

Wortelhout is geen houtsoort maar eigenlijk een struktuur !
'Wortel' betekent dat het gesneden of  gezaagd is uit knollen die als wratten tegen een stam aan kunnen groeien. Het heeft dus niks met boomwortels te maken. Bekend is met name  het Wortelnoten (fineer) omdat dat vaak wordt toegepast in dashboards van luxe engelse auto's. Maar bij veel meer houtsoorten komen die knollen voor: In fineer hebben we bijvoorbeeld wel 10 soorten als 'wortel' op voorraad.
'Wortel' hout is eigenlijk zeer warrig gegroeid en dat geeft het hout zo'n uitgesproken tekening. Maar omdat dat warrige hout totaal geen verband heeft met zichzelf is het meestal erg bros. Grotere afmetingen  kunnen er nooit uitgehaald worden want die zouden dan onder hun eigen gewicht kunnen breken.
Massief 'Wortel' wordt dan ook meestal gebruikt voor kleinere dingen zoals sieradenkistjes, knop op een versnellingspook of als handgreep van een vuurwapen.